top of page

TANKEN

DSC04921.jpg

Vin i all ära, men ibland behöver man ju lite tilltugg också? Vårt förhållande till mat är i det samma som till vin: Det ska vara gott som tusan, annars kan det kvitta. Helt enkelt.

 

Vi har lagt stor omsorg på att få tag på fantastiska råvaror som är schyssta mot dig och vår omvärld, och allt lagas inför öppen ridå. Så, även om maten inte har huvudrollen hos oss, så kan du lita på att vi inte kompromissar med den heller. För dig som lider av meny-beslutsångest så kan vi berätta att rätterna inte är större än att man orkar 3,4 kanske 5 stycken. Lägg gott sällskap och dricka till det så är du i box! Vi hjälper dig självklart att välja de perfekta vinerna om du vill, sällskapet får du däremot ta med dig själv.

TOGETHER TO GET THERE

untitled-04518.jpg

När det gäller mat så vägrar vi att gå över ån efter vatten och cyklar istället och hämtar våra kräftor direkt från båten i Läjet. Och på tal om vatten: Louise Hay, vår lokala tångdykerska är vår mentor och hovleverantör när det kommer till havets trädgård, som finns representerat här och där i vår mat och dryck. Hos Raimo och Bodil på Warbergs tomat får vi kanske Sveriges i särklass bästa tomater och annat grönt guld. 

Vi fortsätter att gräva där vi står och gör våra mytomspunna toasties gör vi på livets bröd - stort tack till Kustbageriet för att ni aldrig tummar på kvaliteten där. Vi hämtar rabarber i vår restaurangchefs kära mammas trädgård och fläder får vi från en barndomsväninna till Anna - som i sin tur är granne med Ekbackens fågel som lärt oss allt vi kan om schysst uppfödning. Andra råvaror plockar vi längs strandpromenaden, på överfulla åkrar i Tvååker eller när hösten kommer, någonstans i Åkullas djupa bokskogar.

 

Hallands Matgille är en ovärderlig partner när det kommer till att koppla ihop rätt plus- och minuspoler. Poler som våra lokala farmare, samlare, detaljhandlare, ystare och jägare och dem tillsammans med våra lokala och absolut inte lokala bryggare, vinmakare och cidermakare - är alla inspiratörer av rang i mat, dryck och att våga ge lite f åt allt ”som alla redan provat, och som inte funkar här”. Istället peppar dessa oss till att prova själva, och gå framåt och uppåt på vårt alldeles egna Deiliga vis. 

Det är helt enkelt, och i alla bemärkelser, GOTT att vara i Halland.

HÅLLBARHET

untitled-02869-2.jpg

Somnar du bara du hör ordet? Det är ingen fara, nu snackar vi inte trista klyschor och urvattnade löften som låter bra men inte hålls. Nej, vi pratar om KUL hållbart på riktigt, från hjärtat. Vi tycker nämligen att alldeles för få pratar om just det faktum att hållbart kan vara kul, skitkul rent av.

För oss är ett hållbart företag ett företag där lönsamhet, miljöhänsyn och socialt ansvar förenas, och om du mixar det med kuligheter, som vin, vinyl och goda samtal tex så blir det ju både gott OCH bra, och det gillar vi. Och det är i vårt möte med dig som vi får möjlighet att bjussa på inspiration och erfarenhet som kanske kan ge ännu större ringar på vattnet.

 

Vi jobbar på två håll – genom att minimera den dåliga påverkan och maximera den bra dito som vi har på både miljö, samhälle och varandra (särskilt med tanke på att vi tycker att generationerna efter oss förtjänar en kul planet att leva lajfet på länge länge).

 

Att driva och utveckla Deilig på ett hållbart sätt innebär mer än att göra det lagar och regler säger – för oss innebär det att våga vara pionjärer och bjussa på allt från god stämning, schysst mat, användbar info om hur olika vin framställs till utlån på obestämd tid av den bästa gröna kokboken vi äger.

VÅRT HUR & VARFÖR

Om vi ska gå till botten med hur och varför vi gör det vi gör, så handlar det egentligen inte bara om ekologisk och biodynamisk odlings vara eller icke vara – det handlar om transparens. En allt för stor del av livsmedelsindustrin slipper deklarera vad de egentligen har i maten. Vi tycker att alla har rätt att veta vad man stoppar i sig, vare sig det är bra eller mindre bra grejer.
Om du vet, så kan du åtminstone göra ett medvetet och informerat val, men det går ju inte om informationen inte finns.För att säga det konkret: Om en morot ser helt ”perfekt” ut för att den har fått konstgödsel och blivit besprutad mot insektsangrepp, så väljer vi 11 gånger av 10 hellre en skrynklig ful morot som smakar bra och gör gott i kroppen.
 
Svårare än så är det faktiskt inte.
bottom of page