top of page

TANKEN

17878734896170635.jpg

Om vi skulle ta och koka ner alla våra anledningar till varför vi driver Deilig, och de är rätt många, så kommer reduktionen till sist att bestå av just detta:

 

Vin är skitkul

 

Du ser, livet är alldeles för kort för trista och taskigt gjorda viner. Det görs så mycket gott, välkomponerat och helt ärligt skitkul vin runt om i världen, och att få dela med oss av dem är det vi brinner för. Vår filosofi har inte mycket med exklusivitet att göra, vi tycker inte att vin får vara svårtillgängligt, ängsligt eller onödigt dyrt, då missar man ju hela poängen. Vi vill istället att vår entusiasm ska få smitta av sig på dig, vi vill visa att kvalitet och hållbarhet går hand i hand. Mer schysst vin till folket! Typ.

 

På de premisserna vilar Deilig, och eftersom vi är superpetiga med vad vi serverar så kan vi nog faktiskt garantera att du får en noga utvald och väldigt Deilig upplevelse hos oss oavsett prisklass, humör och anledning.

Av alla nämnda anledningar ovan så vill vi nämna hur viktig atmosfären är for oss. Så viktig och på det viset att vår restaurang inte är anpassad för barn, den är skapad för vuxna - känner ni att era barn passar in i denna värld så är de såklart välkomna. Och ja, det samma gäller för hundar som för minderåriga.

VINLISTAN

untitled-06366.jpg

Vi har Varbergs (kanske länets?!) längsta vinlista, men den hittar du inte här, den finns bara hos oss på Västra Vallgatan 8.

 

Det beror på att kvalitet trumfar kvantitet hos oss, vi jobbar inte med ”standardsortiment”, det vore att komma alldeles för lätt undan. Vi har hellre många olika superfina viner i små volymer istället för färre halvbra i stora. Därför är det en högst levande vinlista på i runda slängar 25 sidor som du får i näven på restaurangen. De viner som finns på listan idag kanske är slut och ersatta av nya deilige och noggrant utvalda droppar i morgon, vi kan aldrig lämna några garantier. Det enda vi verkligen kan garantera gällande vår lista är att den alltid är skitbra. Och lång.

 

Vi har såklart cocktails också. Eller såklart och såklart, noga utvalda ingredienser och en väl planlagd cocktailmeny som byts ut ett par gånger om året den är det vår Anna som enkom står för. Eller det är inte heller helt sant, Anna & vänner är mer korrekt.

(Och ja, vi har några öl på listan också.)

SVARTA BOKEN

20210317-untitled-03159.jpg

Alla människor har rätt att dricka riktigt bra vin, men för dig som vill uppa det hela ytterligare ett snäpp genom att gå från fantastiskt till otroligt så kan du ansöka om att få öppna vår hemliga vinlista, den svarta boken. Eller ja, hemlig och hemlig, vi pratar ju om den här, men vi lämnar inte ut den lättvindigt. Den svarta boken består av fabulösa viner som verkligen förtjänar din hundraprocentiga uppmärksamhet (det är alltså inte denna typ av vin man ska beställa när man redan är på pickalurven och får lite feeling).

 

I svarta boken har vi samlat viner som vi fått ihop genom ansträngningar, kontakter, erfarenhet och tur. Här samsas viner som vi får mikroskopiska kvantiteter av varje år, vissa är äldre än dig och mig, vissa har en väldigt speciell plats i våra hjärtan, och framförallt är alla viner som man verkligen ska minnas att man druckit hos oss på Deilig.

 

Ansök om att få öppna den svarta boken genom att skicka ett mejl med en bra motivering till party@deilig.se . Om du beviljas tillträde så ber vi om en förskottsbetalning på 5 hundralappar, dessa dras sedan av när du bokar bord för att dricka en (eller flera?!) av flaskorna ur den svarta boken. Om inte. Well, då har du betalt en slant för att öppna boken vi jobbar hårt för.

 

Welcome to the dark side!

Att jobba ihop ett vinförråd

Att äga en vinbar må vara världens roligaste jobb, men för att ha så sköj så är vi ändå förvånansvärt seriösa. Vi hade från början gett oss den på att kunna erbjuda ett sortiment i världsklass, och vi har använt alla våra erfarenheter, kontakter och kunskap och (alldeles för) många timmar för att komma dit. Se sista två månaderna inför Deiligs öppning så provade vi 2500 olika viner, bara en sån sak. Och ja, it’s a tough job osv men nån måste ju göra’t. Och nu är vi här, och ännu bättre ska vi bli! Vi började tex med att servera 25 av våra viner på glas, nu är vi uppe i över 60 and counting.

 

Vår i dagsläget 32 sidor långa meny är resultatet av ett gediget samarbete med några av världens absolut bästa vinimportörer, producenter och allmänna stjärnor i branschen. När en producent eller leverantör har ett riktigt bra vin att erbjuda så är de väldigt noga med vilka som ska få köpa det – de har ju så att säga ett bra förhandlingsläge. Hittills har vi haft möjlighet att köpa riktigt, RIKTIGT bra viner som släppts, vi har även lyckats lägga vantarna på de som bara kommer i en batch om 10 flaskor till Sverige. Vi får alltså inte alltid många flaskor av varje vin, men vi får alltid förbannat bra sådant, och det är det viktiga för oss. 

Därför jobbar vi hårt på att ha ett fint samarbete med våra leverantörer och vinmakare. Vi har åkt hundratals mil genom Frankrike utan AC i juli och skumpat på otaliga vackra men också väldigt slingriga vägar i Toscana med en rejäl bakfylla. Och på tal om det: Marelius har vid flertalet tillfällen huserat efterfest för vinmakare efter att de stått på mässa ett gäng dagar. Festen brukade pågå tills deras flyg gick hem nästa eftermiddag. Tung bakfylla? Ja. Men får vi köpa in deras fina viner nu? Japp.

 

Så när du dricker den där första efterlängtade klunken av ditt vin hos oss så ska du veta att det finns i vårt sortiment av en anledning. Det finns en tanke bakom varje flaska vin vi serverar. Och ibland också lite bakfylla. 

bottom of page