top of page

Grand Cru, Extra Brut & Vintage, har du koll på begreppen?


Anna reder ut de olika begreppen på bubbel inför nyår. Bild från Vinbaren Deilig i Varberg.
Cru, Grand Cru, Brut Nature, Vintage? Vad falls?

Brut Nature

Den torraste stilen med max < 3 gram socker per liter.

Brut nature, zero dosage, brut zero, naturherb, eller bruto natural - kärt barn har många namn?! Alla namn betyder att inget extra socker har blivit tillsatt i dosagen. Vinet har med andra ord samma restsötma som basvinet, alltså 0–0,3 gram per 100 milliliter.

Extra Brut

Innebär < 6 gram socker per liter kvar i vinet.

Brut

Kallas ett torrt bubbel / champagne med < 12 gram socker per liter. Också en av de mest vanliga stilarna.

Cru

Fransk benämning på en specifik växtplats, oftast en vingård, men kan också vara större områden som kommuner, eller rentav en vinegendom. Vanligtvis erkänt som en plats av högre kvalitet därifrån druvorna skördats.



Premier Cru

"Första växtplats" på franska. Fransk klassificering för kvalitetsnivåer. I Bordeaux anger det högsta nivån. I Champagne och Bourgogne är druvor härifrån klassade att komma från de näst bästa vinmarkerna.

Grand cru

I Champagne anger termen de högst klassificerade byarna, med andra ord de marker som anses som de bästa att odla vindruvor på får alltså klassificeringen Grand Cru. Det finns 17 Grand Cru byar i Champagne, och vinerna härifrån prises sällan inte därefter.

Vintage

Detta är en årgångschampagne dvs all must kommer från ett och samma år, ett år som av vinmakaren ofta anses som ett av de bättre åren för just detta vinet. N(on) V(intage) är av förklarliga orsaker långt mer vanligt att finna på hyllorna runtom i världen.

Sec

Står det Sec, Demi Sec eller Deux blir det fort sötare, riktigt mycket sötare!


Det finns så mycket mer att säga om klassificeringar, produktionsmetoder, druvor och vinmakares färg på strumplästen dagen då hen skördade. Men detta är kanske det viktigast och det man pallar att "läsa på" innan panikshoppingen inför nyår?


Passar på att önska er ett riktigt Gott nytt år och påminner er om att dricka det bästa först, själva tolvslaget då du kanske är salongs och fipplar upp bubbel som nu inte alls är i rätt temp eller i rätt glas är inte tiden och platsen för DEN där flaskan.

Och glöm inte - VARANNAN VIN. Det blir alltid bäst så :)




Puss

//Anna





bottom of page