top of page

Sayonara, tack och förlåt för allt


I december 2022 hade restaurangkonkurserna ökat med 29% jämfört med månaden innan, fyra månader senare fick vi höra från vår intresseorganisation att man oroade sig över att det ännu inte annonserats fler konkurser än så. De flesta företagen pekar på matpriser, bensin och kommande hyreshöjningar som den största boven i dramat.


Den 22 maj begärde vi Deilig Varberg AB i konkurs. Vi snubblar på mållinjen, säger vi nu - men hur långt blir egentligen snöret? Våra intäkter har minskat men störst påverkan har prisökningar på mat, vin och ström gjort. Våra producenter som till 70% bestått av svenska, små till medelstora odlare & uppfödare har drabbats hårt och tvingats att öka sina kostnader. Sent i vinter tog vi beslutet att dela på smällen med våra gäster, att minska vår förtjänst ytterligare för att tillsammans rida ut stormen. Så kom det ytterligare en räntehöjning, ett elstöd uteblev och våra producenter flaggade för ytterligare höjningar. Trots allt så har vi gjort det bra. Vi hade vänt ett minusresultat från corona till pluss, investerat i och fått världens bästa team - men världsläget kan vi inte rå på. I april förstod vi på allvar att intäkterna skulle komma att minska ytterligare, gästerna kunde inte längre komma flera gånger i veckan - nu blev det någon gång i månaden och likviditetskrisen var ett faktum.


Vi har investerat tid, pengar och kärlek i detta projektet och det är med en bottenlös sorg som vi nu kastar in handduken i det som vi trott allra mest på i Varberg - en Deilig Vinbar. - Jag är förkrossad, detta har varit mitt förlängda vardagsrum där jag skrattat, dansat, gråtit och hållit alla glas högt i snart 3 år. Utan Deilig vet jag inte helt vem vi är, säger Anna Marxén.

- Jag ångrar ingenting, även om kontoraden nu visar noll och hälsan höll på att ge vika på kuppen. På något konstigt vis har det ända varit värt allt, vi har fått så mycket och jag är så glad för att vi vågade och satsade Anna och jag, säger Marelius.


I höst gjorde vi en stor satsning där vi blev flera ägare med drömmar om inte bara en vinbar men en förstärkt organisation med muskler nog att expandera och sparka igång den där vinimporten som vi så länge drömt om.

- Att vara entreprenör är att jobba för sina drömmar, man satsar allt. Att förlora kampen i offentligheten känns jävligt tufft, men jag är stolt över styrelsen som vågar ta ett såpass klokt beslut i en svår tid. Vi lämnar ett ordnat bolag, där till och med det sista glaset står putsat på hyllan, säger Marelius.


Från djupet av våra hjärtan vill vi tacka alla våra gäster, ni som gjort Deilig till Deilig. Ni som stöttat, investerat, inspirerat och utmanat oss längs vägen, ni har varit oersättliga. Men det största av alla tack vill vi rikta till vår personal. Utan er inget oss. Det finns inga i världen som vi hellre skulle ha delat detta äventyr med, tack för allt ni gjort och tack för allt ni varit.


Deilig är stängt tills vidare ❤️bottom of page