top of page

Vi tar det från början


Vad är vin?

Enkelt förklarat, vin är jäst druvjuice. Fruktens (alltså vindruvans) socker börjar jäsa, som när du glömt juicepaketet framme och det till slut börjar bubbla (jäsa). Druvor, blå till rött eller rosévin, eller gröna till vitt eller orange vin, plockas och avstjälkas, trampas eller pressas för att sedan ligga och jäsa på fat eller tank och utvecklas sedan under tid. Tiden vinet utvecklas varierar ungefär lika mycket som det finns droppar i havet, vissa får ligga någon vecka andra i flera år. Ibland låter man stjälkarna vara kvar, men mer ofta än sällan tas den bort.


Jäsningen omvandlar sockret i druvorna till alkohol, men för att kunna utveckla det behöver druvmusten syre, eller rättare sagt: jästen behöver syre under en period. När mängden jäst är lagom stor flyttas hela rubbet över till en plats (jäskar) där koldioxiden puttar ut allt syre. NU har vi ett vin. Det var ju lätt?!

RÖTT VIN

Håll i er, för nu ska jag generalisera hej vilt. Men så här är det, exakt och generelt.

Druvmusten från blå och gröna druvor ser precis exakt likadan ut, den är genomskinlig. Rött vin får sin färg av skalen på druvorna, och det är också därifrån tanninerna kommer, alltså den sträva man känner i gommen. Skalen ligger med och vinet pressas först när det har jäst klart. När skalen ligger med i vintillverkning kallas det maceration. Rosévin görs också på blå druvor men får ligga en kortare tid med skalen och det är därför det bara får en ljusare färg, precis som orangevin.


VITT VIN

Vid tillverkning av vitt vin låter man inte druvmusten få skalkontakt. Det betyder att man teoretiskt sätt även kan göra ett vitt vin av blå druvor, men det är inte fullt så vanligt.Musten jäser alltså utan skalen men när man gör orange vin som är tillverkat av gröna druvor så låter man skalen macereras ett tag för att vinet ska få den djupa färg, koncentration och taninrikedom som de blivit så kända för.


Vin är också en plats, en jordsmån och terroir. Men det är ett (kanske 10) kapitel bara för sig.


Until next time.


Peace love & wine

//Annabottom of page