top of page

Vinstereo + Gut Oggau = DEILIG

En av höstens alla provningar som inte bara fastnade i det gastronomiska minnet men också på bild. I Göteborg hann Anna och Lovisa träffas av inte en men tre regnskurar på väg till och från FOLK. Med andra ord Göteborg bjöd inte på några skrällar rent vädermässigt men i glasen däremot. På Folk mötte de Nico från Vinstereo som höll låda om vinerna som enbart kommer på flaska. Lådprat som gjorde precis ingen besviken.Det var inte vilka producenter som helst som skulle gurglas och sköljas till lunchmackan, nej det var mytomspunna Gutoggau från Oggau, Burgenland i Österriket och kultnominerade Alfred Maestro från Ribera del Duero i Spanien.


Vin gjort av endast druvor, naturligt och välskötta vinrankor och respekt för marken som odlas är ett mantra som är applicerbart på inte bara en men båda två av dessa producenter.


Till sist var det ändå Eduard och Stephanie sina viner som gjorde störst avtryck.


Från Vinstereo År 2007 köpte Eduard och Stephanie Eselböck-Tscheppe en gammal traditionsrik byggnad med tillhörande vingårdar i byn Oggau nära Neusiedlersee i östra Österrike. Till egendomen fanns en del mark, men fler arrenderades och i 2018 uppgick det till 14 hektar. Båda hus och vinmarker hade varit överlämnade till sitt eget öde i många år vilket gjorde att stora renoveringar behövdes, något som -lyckligtvis- innebar vingårdar fria från kemikalier. Det odlas grüner veltliner och blaufränkisch, men även welschriesling, weissburgunder, gewürztraminer, zweigelt och rössler. Jordmånen varierar mellan grus, kalk och lera fördelad på båda kullar och platt mark. Allt kultiveras biodynamiskt enligt Demeter, med årlig produktionen mellan 20000-50000 flaskor.

Moderna hjälpmedel och ekfat blandas med ålderdomliga pressar och äldre jäskar för för att producera viner med stor personlighet. På etiketterna ser vi en fiktiv familj där den yngsta skaran är de mest tillgängliga som man kan drickas med stor njutning direkt, medan mellangenerationen har mer struktur och kräver lite mer tid. De äldsta i familjen är mer konservativa, visa och därmed de mest komplexa. På detta sätt har Eduard och Stephanie hittat ett bra sätt att binda samman det traditionella i sin egendom med en moderna, naturlig vinfilosofi.

Sedan 2018 togs ytterligare 4 hektar i bruk och eftersom dessa inte är certifierade biodynamiskt än så har etiketterna fått masker vilket symboliserar att de ännu inte har sin fulla potential och döljer därför vissa element och karaktärer. På sikt blir dessa säkert en del av den “vanliga” familjen, med sina egna fullfjädrade personligheter.

Man kan lugnt säga att Eddie och Steffi har uppnådd en säregen status i vinvärlden och är numera stora ambassadörer för region och naturlig odling och vinmakning.


I kväll är vi totales fullbokade och ska fokusera till helt och fullo på vårt besök av Petter Alexis som ska hälla vin med oss andra på Deilig i Varberg, men redan från i morgon lördag så kan ni bland annat smaka på Gut Oggau i form av nya årgångar av bland andra Timotheus och Winifred.


Tack FOLK & tack Vinstereo för en finfin eftermiddag.


//Lovisa & Anna för Deilig Vinbar, Varberg


bottom of page